【簡単ヴィーガンレシピ】塩麹豆腐のカプレーゼ
モッツァレラチーズの代わりに塩麹に漬け込んだ豆腐を使った、カプレーゼを紹介します。夏場はカビやすいので2~3日しか漬け込めませんが、冬場なら1週間程度漬け込んで、より濃厚な味と食感を楽しめますよ!
7月に愛犬が亡くなってしまいました。そのため動画を作る元気がなくしばらく休んでいましたが、ボチボチ再開したいと思います。今回はその愛犬も登場します!亡くなる数日前に撮った映像です。これが最後の出演になってしまうなんて…動画編集しながら涙がこぼれてしまいました。
材料
絹豆腐 1丁
塩麹 小さじ2
トマト 1個
バジル 1パック
オリーブオイル 適量
塩胡椒 適量
バルサミコ酢 適量(お好みで)
必要な道具
キッチンペーパー
ジップロック
作り方
- 絹豆腐一丁をキッチンペーパーに包んで、2、3時間以上置いて水切りします。
- 水切りした豆腐を、ジップロックに入れ、豆腐の両面に塩麹を小さじ1ずつ塗ります。
- 冷蔵庫に入れて2、3日漬け込みます。冬場は1週間くらい置いても大丈夫です。
- トマトを厚さ5mmくらいに切ります。
- バジルの葉を茎から外しておきます。
- 漬け込んだ豆腐を7mmくらいに切ります。
- お皿に、トマト、豆腐、バジルの順で盛り付けます。
- オリーブオイル、塩胡椒をかけます。お好みでバルサミコ酢をかけても美味しいです。
I’m going to introduce Caprese of Tofu marinated in Shio-koji,which is salty rice malt you can easily get in supermarkets in Japan. I marinate tofu only for a few days in summer because it would go moldy, but it lasts for a week in winter and you can enjoy the richer taste and texture!
Ingredients
a pack of silken tofu
2 tsp Shio-koji
1 tomato
a bunch of basil
some olive oil
some salt and pepper
some balsamic vinegar (option)
Tools you need
kitchen paper
a Ziploc bag
How to cook
- Wrap a silken tofu in kitchen paper to drain it. Leave it at least for a few hours.
- Put the drained tofu in a Ziploc bag, and apply a teaspoon of Shio-koji to each side of it.
- Leave it in a fridge for a few days. You can wait for a week in winter.
- Slice a tomato into 5mm pieces.
- Pick basil leaves form the stems.
- Slice the marinated tofu into 7mm pieces.
- Place the tomato, tofu, and basil on a plate.
- Sprinkle some olive oil, salt, and pepper. You can also drizzle some Balsamic vinegar if you like.